In deze cursus neem ik, Lidion van de Moestuinschool, je stapsgewijs en jaarrond mee in de filosofie van permacultuur. Je leert niet alleen hoe je een moestuin ontwerpt en onderhoudt volgens de drie ethische principes van permacultuur – Zorg voor de Aarde, Zorg voor de Mens en Eerlijk Delen – maar ook hoe je meer in verbinding komt met de natuur en jezelf.
Wat leer je in deze cursus?
Permacultuur is niet alleen een manier van tuinieren, het is een levensfilosofie die je helpt om bewuster en duurzamer te leven.
Of je nu een kleine voortuin, volkstuin of grote tuin hebt, je leert hoe je een eetbare tuin ontwerpt die bij jou en je omgeving past. Permacultuur werkt overal!
Ontdek hoe je zonder spitten, met slimme plantcombinaties en natuurlijke processen een gezonde, overvloedige moestuin opbouwt – mét minder werk en meer resultaat.
Met praktische video’s en DIY-projecten ga je direct aan de slag. Bouw je eigen compostbak, leg een vijvertje aan of maak een voedzame mulchlaag – gewoon met wat de natuur je geeft.
Maak je moestuin onderdeel van de natuur. Geef ruimte aan de dieren die er al zijn en werk samen met oorwurmen, bijen en kippen. Zet kippen slim in je moestuin, creëer biodiversiteit met een bijenhotel, vijvertje of boomgilde en versterk het natuurlijke evenwicht in je tuin.
Gebruik wat de natuur je geeft! Hergebruik materialen, waardeer elke oogst en maak zelf compost, hekjes van wilgentenen of zaaibakjes van karton. Ontdek hoe jouw tuin groeit met slim hergebruik en natuurlijke kringlopen.
Oorspronkelijke prijs was: €347.00.€297.00Huidige prijs is: €297.00.
– Gé Visser alias @voedselbosje
– Anja van Maanen
Hoi, ik ben Lidion van ‘de Moestuinschool‘. Voor mij is mijn moestuin dé plek om echt tot mezelf te komen en mijn oergevoel aan te sterken: mijn gezin te voeden, voor de natuur te zorgen én de wereld een stukje mooier achter te laten voor de generaties na mij.
Het moestuinieren is mij met de paplepel ingegoten. Naast mijn liefde voor de natuur heb ik een liefde voor theater. Vijftien jaar heb ik gewerkt als acteur, regisseur en docent. Je zult er vast iets van merken in de lessen 😉 Na lange dagen in het theater vond ik altijd rust en ontprikkeling in mijn moestuin. Van bakken op het balkon van mijn studentenflat tot een stadstuin, volkstuin en nu 2000 m².
Toen ik moeder werd, de theaterwereld mij te veel stress gaf en diezelfde wereld stil kwam te liggen door corona, nam ik een volkstuin en schreef mij in voor de cursus Permacultuur Designer. Ik wilde en móést terug naar mijn eigen natuur, en er was één plek waar ik dat kon: de moestuin. Zo ontdekte ik mijn ware passie: anderen inspireren om zelf hun eigen voedsel te verbouwen en de verbinding met de natuur te herstellen. Langzaam werd theater mijn hobby en werd moestuinieren/natuur mijn nieuwe werk.
Nu woon ik samen met Teun en Alena op de Veluwe, met een stuk grond van 2000 m², met onder andere een voedselbosje, boomgilden, een weiland vol eetbare planten, een grote moestuin en een tuinkas. Wij eten 5,5 maand zelfvoorzienend uit de tuin en de rest van het jaar kunnen wij elke dag iets uit de tuin eten. Zo veel mogelijk biologisch, natuurlijk en geïnspireerd door de permacultuur. Een droom die begon toen ik jaren geleden met permacultuur in aanraking kwam.
De cursus Moestuinieren met Permacultuur heb ik gemaakt zoals ik zelf in aanraking had willen komen met permacultuur als moestuinier. Het geeft precies antwoord op hoe je permacultuur kunt toepassen in allerlei soorten moestuinen. Permacultuur kan enorm overweldigend voelen als je erover begint te lezen. Ethische principes, zonering, twaalf ontwerpprincipes… Pfff. Waar begin je dan? En hoe sla je de brug naar jouw volkstuin, achtertuin of stukje grond? Binnen de permacultuur is er met name aandacht voor meerjarige vaste gewassen, eetbare tuinen en voedselbossen, met als doel een permanent eetbaar systeem te bouwen. Prachtig, maar ja, sommige mensen (zoals ik) worden nu eenmaal gelukkig van moestuinieren. Ik ga het poten van aardappels en het zaaien van wortels niet loslaten. Ook niet voor alle kinderen die hier op bezoek komen, die ik graag laat zien waar hun eten vandaan komt. Dus hoe pak je permacultuur aan in een, voornamelijk eenjarige, moestuin?
Vanuit mijn ervaring als docent, moeder, natuurliefhebber, Permacultuur Designer, moestuincoach en ervaren moestuinier heb ik een unieke cursus gemaakt, specifiek voor de moestuin. Voor iedereen die op een toegankelijke en praktische manier kennis wil maken met permacultuur en hoe deze toe te passen in de eigen moestuin.
Vanuit contact met de (eigen) natuur, de aarde, de dieren en ons eten ontstaat er meer verbinding. Ik gun dat ieder mens, en ook onze aarde. Als wij mensen die verbinding meer gaan voelen, gaat de wereld er heel anders uitzien. Met deze cursus ga ik voor die wereld. Doe je mee?
Zeker, we hebben de introductieweek op ‘open’ staan, zodat je deze kunt inzien.
Je vind deze hier.
Veel mensen die met permacultuur beginnen, ervaren het als overweldigend. Hoe pas je deze filosofie toe in een kleine tuin of op een balkon? Hoe voorkom je dat het te complex wordt? In deze cursus neem ik je stap voor stap mee, zodat jij permacultuur kunt toepassen op een manier die bij jou past.
Mijn missie is om permacultuur toegankelijk en praktisch te maken. Geen theoretische overload, maar een inspirerende reis waarin je leert door te doen.
Zeker, op Lidion haar eigen website ‘de Moestuinschool‘ kun je meer over haar lezen.
Dat kan. Als je afrekent kun je bij betaling kiezen om te betalen in 3 termijnen.