Online Cursus

De Wilde Apotheek

Leer werken met geneeskrachtige kruiden en leg thuis je eigen natuurlijke apotheek aan!

140 uitgebreide lessen

80+ kruidige recepten

15 prachtige video’s

De Wilde Apotheek

Met de Wilde Apotheek cursus leer je in 10 weken hoe je zelf allerlei kruidenmiddelen maakt én hoe je deze in je dagelijkse leven kunt toepassen. Met uitgebreide lessen, prachtige instructievideo’s en talloze sfeervolle foto’s begeef je je in de wondere wereld van het kruidenrijk

We combineren hedendaagse wetenschap met traditionele volksmiddelen, theorie met intuïtie en technologie met de natuur. Ook bekijken we gezondheid en lichamelijke klachten vanuit een holistische zienswijze. Je ontdekt de basisprincipes van kruidengeneeskunde en wordt geïnspireerd om een diepere connectie met de natuur om je heen te ontwikkelen, zoals mensen eeuwenlang hebben gedaan. 

De Wilde Apotheek is een betoverende reis door de wereld van de kruidengeneeskunde. Ga je mee? 

Dit is wat je kunt verwachten:

Je leert op een beginnersvriendelijke manier hoe je allerlei effectieve kruidenmiddelen maakt.

Van kruidenthee tot zalf en tincturen tot oxymels. Bijna alles komt aan bod in de WIlde Apotheek cursus!

Je bouwt een betere verbinding met de natuur en (wilde) kruiden om jou heen.

De Wilde Apotheek cursus zal je manier van kijken naar de natuur en naar planten verrijken!

Je leert meer zelfvoorzienend te worden in je zelfzorg door middel van kruiden.

De Wilde Apotheek cursus geeft je het gereedschap en het vertrouwen om door middel van kruidenmiddelen (beter) voor jezelf te kunnen zorgen.

Je krijgt toegang tot De Kruidenclub: de online community van De Wilde Apotheek.

Hier kun je vragen stellen en in contact komen met gelijkgestemden! Maar ook geneeskrachtige planten/zaden ruilen en je ervaringen delen.

Cursus inhoud

week 1:

Introductie

week 2:

De Basis

week 3:

Holistische Geneeskunde
Praktijklessen

week 4:

Kruidenthee, infusie & decoct

week 5:

Kruidenstoom, badkruiden & kruidenrook

week 6:

Siroop, kruidenhoning, oxymel & kruidenazijn

week 7:

Kompres & omslag

week 8:

Kruidenolie

week 9:

Zalf & huidverzorging

week 10:

Tinctuur & bitters

de Wilde apotheek cursus

275.00

 • 10 weekmodules met meer dan 140 praktijk- en theorielessen
 • 15 prachtige video’s
 • 20 uitgebreide plant profielen (Ook als e-book van 150+ pagina’s)
 • 80+ kruidige recepten
 • 17 minuten lange video rondleiding in Afke’s kruidentuin
 • 5 inspirerende interviews met herboristen
 • Besloten online community: de Kruidenclub
 • Tips over het aanleggen van je eigen medicinale kruidentuin!
 • Bij iedere week inspiratie: documentaires, podcasts, boeken, etc.
 • Kruidenthee meditatie
Categorie:

Inclusief 20 Plant Profielen

Daarnaast krijg je bij de Wilde Apotheek cursus twintig uitgebreide Plant Profielen van veelal inheemse geneeskrachtige kruiden. Hierin bespreken we de medicinale werking en toepassing, geschiedenis en folklore, maar ook informatie over veiligheid en wildplukken. Op deze manier kun je binnen de cursus onderzoek doen naar de precieze werking van kruiden en eventuele contra-indicaties, zonder dat je ook nog allerlei kruidenboeken moet aanschaffen. In de Plant Profielen staat welke kruidenmiddelen je van de kruiden kunt maken en hoe je deze toepast. Ook zullen de Plant Profielen te downloaden zijn als e-book. Zo heb je een digitaal kruidenboek dat je altijd en overal kunt gebruiken!

Hieronder lees je welke twintig kruiden we uitgebreid bespreken in de Plant Profielen:

Bijvoet

Brandnetel

Duizendblad 

Framboosblad

Goudsbloem

Groene Haver

Grote Klis

Hartgespan 

Heermoes

Hondsroos

Kamille

Paardenbloem

Populier

Rozemarijn

Salie

Sint-Janskruid 

Smeerwortel

Tijm

Vlier

Weegbree

Wat cursisten zeggen over de Wilde Apotheek

Deze cursus heeft mijn kennis over het werken met kruiden enorm verdiept! Het is een magische reis die je niet alleen maar fijne kennis over kruiden verschaft, maar je thuisbrengt bij je intuïtie en voorouderlijke wijsheid. Enorme aanrader!”

– Aylinn

Het enthousiasme en de liefde van Afke voor de kruidenwereld is goed voelbaar in deze cursus en je zal er zeker geïnspireerd door raken. Je hebt met deze cursus gereedschap in handen waar je heel lang mee vooruit kunt!”

– Marianne

Als ervaren herbalist heb ik Afke’s kruidencursus mogen tegenlezen. Ik kan oprecht zeggen dat het een prachtige cursus is geworden die je als beginner een vliegende start laat maken met het samenstellen van je eigen kruidenproducten. Afke weet je op prachtige wijze uit te nodigen om verbinding aan te gaan met de kruiden én je intuïtie, en geeft gedegen en praktische informatie om er zelf mee aan de slag te gaan. Een aanrader voor wie ernaar verlangd te leren werken met geneeskrachtige kruiden.”

– Sanne Giesen
Somatisch natuurcoach en herbaliste
@runningwithsheep

Ontmoet je docent

Mijn naam is Afke en ik leef samen met mijn vriend Simen, een paar kipjes en vooral heel veel kruiden op een oude boerderij in Zeeland. Hier wonen we in een houten tiny house die we samen hebben ontworpen en Simen gebouwd heeft, al leven we als het even kan zoveel mogelijk buiten.

We werken op dit stuk land samen met de natuur; we geven haar de ruimte te verwilderen, te doen wat ze wil, en daar tussen leven wij. Ieder jaar planten we meer (fruit)bomen, bessenstruiken, groenten, bloemen en geneeskrachtige kruiden.

Zo heb ik niet altijd geleefd. Ik was altijd veel binnen, woonde een groot deel van mijn leven in drukke steden en had niets met de natuur of met kruiden. Ik kende op z’n hoogst een handjevol planten en bomen bij naam. Dit veranderde toen ik negentien jaar oud was en in een burn-out terecht kwam.

Tijdens een dieptepunt begon ik een tuin en ontdekte daar mijn connectie met de natuur en met geneeskrachtige planten, en daarmee ontdekte ik mezelf. Over de jaren heb ik mij enorm verwonderd over de helende en vooral ondersteunende kracht van kruiden, zowel fysiek als emotioneel, in mezelf en bij anderen. De kruiden zijn hier om ons te helpen en ze hebben ons een hoop te leren!

Mijn enorme liefde voor de natuur, en al haar geneeskrachtige planten en bomen, heb ik de afgelopen twee jaar gebundeld tot deze online cursus. Ik verwelkom je graag in de wereld van het kruidenrijk!

de Wilde apotheek cursus

275.00

 • 10 weekmodules met meer dan 140 praktijk- en theorielessen
 • 15 prachtige video’s
 • 20 uitgebreide plant profielen (Ook als e-book van 150+ pagina’s)
 • 80+ kruidige recepten
 • 17 minuten lange video rondleiding in Afke’s kruidentuin
 • 5 inspirerende interviews met herboristen
 • Besloten online community: de Kruidenclub
 • Tips over het aanleggen van je eigen medicinale kruidentuin!
 • Bij iedere week inspiratie: documentaires, podcasts, boeken, etc.
 • Kruidenthee meditatie
Categorie:

Veelgestelde vragen – Wilde Apotheek cursus

Q: Is deze cursus een opleiding tot kruidengeneeskundige?

Het doel van deze cursus is om je een praktische gids te bieden over de beginselen van de kruidengeneeskunde. Je leert kruidenmiddelen maken en toepassen bij milde klachten en alledaags gebruik. Deze cursus is echter geen opleiding tot kruidengeneeskundige. Het is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en niet als (vervanging van) medisch advies, diagnose of behandeling. 

Wil je graag kruidengeneeskundige worden, dan biedt deze cursus wel een prachtig startpunt om te bepalen of dat iets voor je is. Vervolgens heb je met alle recepten en instructievideo’s voor de rest van je leven het gereedschap in handen om kwalitatieve kruidenmiddelen te maken die eventuele verdere studies enorm zullen ondersteunen.

Q: Ik weet heel weinig over kruiden, kan ik deze cursus dan wel volgen?

Ja! Deze cursus is juist bedoeld voor beginners op het gebied van kruidengeneeskunde. We houden rekening met ieder niveau en bouwen het maken en gebruiken van kruidenmiddelen rustig op van simpele tot meer complexe kruidenmiddelen. De recepten zijn allemaal beginnersvriendelijk en worden ondersteunt door uitgebreide instructies, foto’s en video’s. In de online community space kun je vragen stellen en in contact komen met beginnende medecursisten!

Q: Hoe lang houd ik toegang tot de cursus?

Je hebt gegarandeerd twee jaar toegang tot de cursus en dit zal automatisch verlengd worden zolang De Wilde School bestaat. Hierdoor zul je in de praktijk waarschijnlijk veel langer toegang behouden om onbeperkt naar de cursus terug te keren. Je krijgt ook automatisch toegang tot eventuele toevoegingen in de cursus.

Q: Kan ik de cursus in mijn eigen tempo volgen?

De cursus is zo ontworpen dat je hem volledig in je eigen tempo kunt volgen. Vanaf het moment dat de cursus koopt, krijg je 10 weken lang iedere week toegang tot een nieuwe module. Na die 10 weken heb je toegang tot alle modules. De cursus duurt dus 10 weken, maar het is zo rijk aan informatie en recepten dat je er minstens een jaar mee kunt doen en de rest van je leven profijt van zult hebben.

Q: Hoe lang duurt het om de cursus te volgen?

Deze cursus bestaat uit tien weekmodules, maar je kunt er zo lang over doen als je zelf wilt. Volg deze cursus vooral in je eigen tempo en op je eigen manier, het is niet bedoeld om in tien weken klaar te moeten hebben. Geef jezelf gerust een jaar de tijd om alle informatie rustig op je in te laten werken, kruiden te leren kennen en recepten uit te proberen.

Je hebt gegarandeerd twee jaar toegang tot de cursus, maar dit wordt verlengd zolang de Wilde School blijft bestaan. Hierdoor zul je in de praktijk hoogstwaarschijnlijk veel langer toegang behouden om naar de cursus terug te keren.

Q: Krijg ik een certificaat als ik de cursus afrond?

Aan het einde van de cursus ontvang je een certificaat van afronding met jouw naam erop. Let wel op dat je hiervoor ieder hoofdstuk gevolgd moet hebben en gemarkeerd als afgerond, ook moet je alle toetsen gemaakt hebben.

Q: Heb ik na afloop nog steeds toegang tot al het lesmateriaal?

Zolang De Wilde School bestaat heb je onbeperkt toegang tot de cursus. Op die manier kun je gegarandeerd 2 jaar (maar hoogstwaarschijnlijk veel langer) terugkeren naar de cursus. Ook blijf je onbeperkt toegang houden tot alle lessen, video’s, recepten en de online community.

Daarnaast zullen een aantal onderdelen van de cursus te downloaden zijn als pdf, dus die heb je sowieso voor altijd. Zo krijg je bijvoorbeeld alle 20 plantprofielen als ebook pdf (150+ pagina’s). Die kun je downloaden en eventueel uitprinten. Ook zijn alle instructievideo’s te downloaden.

Q: Kan ik ook vragen stellen in de cursus?

In de online community van De Wilde Apotheek kun je vragen stellen en delen over waar je tegen aanloopt. Docent Afke zal hier regelmatig vragen beantwoorden en je kunt hier ook sparren met medecursisten.

Q: Ik ben geen beginner meer op het gebied van kruidengeneeskunde, is deze cursus dan nog voor mij geschikt?

De cursus is vooral bedoeld voor beginners op het gebied van kruidengeneeskunde, maar het kan ook een verrijking zijn voor mensen met al wat meer ervaring. Bijvoorbeeld als je meer wilt leren over natuurverbinding en connectie met kruiden, of meer wilt ontdekken over de inheemse geneeskrachtige kruiden van Nederland. Deze cursus kan helpen om naast je kennis over kruiden er ook echt mee aan de slag te gaan, door een verbinding op te bouwen met jezelf en de kruiden, maar ook door kruidenmiddelen te maken en te gebruiken.

Q: Kan ik deze cursus ook in termijnen betalen?

Ja, deze cursus kun je in termijnen betalen. Als je afrekent zie je deze optie in beeld. Je kunt in 3 of 6 termijnen betalen.

Q: Is deze cursus ook op een telefoon te volgen?

In principe is de cursus zo gemaakt dat het mogelijk is om hem op een telefoon te bekijken via de website van De Wilde School, maar we raden je aan om hem op een computer of tablet te volgen. Het is mogelijk dat sommige afbeeldingen, tabellen en tekst niet optimaal zichtbaar zijn op een telefoon.

Q: Kan ik de cursus aan iemand cadeau doen?

Wat leuk dat je de cursus cadeau wilt geven! Als je de cursus afrekent met je eigen e-mailadres en een mailtje stuurt naar welkom@wildeschool.nl met het e-mailadres van de ontvanger van het cadeau dan maken wij een account voor diegene aan.

We kunnen deze gegevens naar de ontvanger versturen wanneer jij wilt, (bijvoorbeeld op een verjaardag of met kerst) zo blijft het dus nog even een verrassing!

Logo basis