null


Deze aflevering gaat in op de geneeskrachtige eigenschappen, toepassingen en geschiedenis van smeerwortel (Symphytum Officinale)


Er wordt gesproken over het gebruik van Smeerwortel in de keuken, waarbij wordt gewaarschuwd voor het gehalte aan pyrrolizidine alkaloïden in de plant. 


De podcast behandelt de toepassingen van Smeerwortel in de geneeskunde, met nadruk op de wondhelende en botgenezende eigenschappen, ondersteund door studies en persoonlijke ervaringen.

Het vertelt ook hoe Smeerwortel kan worden gebruikt in verschillende bereidingen, zoals tincturen, oliën en zalven.


De historische geneeskundige toepassingen van Smeerwortel worden besproken, van het oude Griekenland en Rome tot de Europese volksgeneeskunde en de 20e eeuw.

De aflevering benadrukt ook het belang van Smeerwortel in de permacultuur, waar het wordt gebruikt als dynamische accumulator, mulchmateriaal, compostactivator, plantenkunstmest en bodembedekker.


Andere toepassingen van Smeerwortel worden ook genoemd, waaronder het gebruik als verf, ingrediënt in zeep, natuurlijk smeermiddel voor mechanismen en gereedschappen en zelfs als natuurlijk scheermiddel.


Lees meer over:

Blog over smeerwortel

Smeerwortelzalf recept

Saskia Nieboer / de Groene Zon

Luister ook hier:

Luister via Spotify
Luister via Apple podcast
Luister via Android