Michiel Busz over stedelijke permacultuur, ondernemerschap en een permacultuur levenswijze.


Michiel Busz, een voormalig maatschappijleerleraar en nu een enthousiaste permacultuurondernemer. Na vijftien jaar onderwijs geeft hij nu permacultuurontwerpcursussen (PDC) in Utrecht.


Zijn reis begon niet met een midlifecrisis, maar met een alledaags probleem: slakken.

Permacultuur kwam op zijn pad en dit heeft zich vervolgens ontwikkeld tot een diepere filosofie die hij integreert in verschillende aspecten van zijn leven.


We hebben het over kleine aanpassingen, verbeteringen en nieuwe ideeën om je leven duurzamer en veerkrachtiger te maken. Denk aan waterbeheer, energiegebruik, afvalvermindering, sociale interacties – alles doordrenkt met de principes van permacultuur.

Hij deelt zijn ervaring met het toepassen van permacultuur in het huishouden en de uitdagingen die dit met zich meebrengt.


Michiel past permacultuur niet alleen in zijn eigen leven toe, maar is ook actief bezig met het verspreiden van permacultuurkennis door middel van de PDC (permacultuur design course)


In het gesprek hebben we het over permacultuur en ondernemerschap. Hoe kun je de permacultuurprincipes op je bedrijf toepassen? Ook hebben we het over de uitdagingen van ondernemerschap.


Ook deelt Michiel zijn ervaringen in zijn eigen tuin en bij stadstuinprojecten. Hier kampt hij bijvoorbeeld met uitdagingen zoals trage boomgroei en ongunstige bodemkwaliteit. Om de grond te verbeteren, plant hij onder andere smeerwortel en overweegt hij een kwekerij te starten.


Het gesprek geeft een inkijkje in hoe permacultuur niet alleen een tuiniermethode is, maar ook een bredere filosofie die kan worden toegepast op verschillende aspecten van het dagelijks leven en gemeenschapsprojecten. Zodat permacultuur echt een manier van leven kan worden.


Michiel sluit af met een pleidooi om de permacultuurprincipes op de stad toe te passen om zo duurzame en levendige gemeenschappen in de stad te creëren.


Een oproep tot actie voor een groenere, gezondere wereld.

Het begon met het verslaan van slakken en eindigde met het omarmen van permacultuur als een manier van leven.


Luister ook hier:

Luister via Spotify
Luister via Apple podcast
Luister via Android