bos-natuur-verbinding-aarden

de Wilde Bodem

De Wilde Bodem werkt samen met de natuur en de mens om de bodem te herstellen.

In afgelopen jaren ben ik steeds meer het belang van een gezonde bodem gaan zien.

Een bodem die bruist van het leven, wormen, pissebedden, insecten, bacteriën, schimmels, protozoa: het bodemvoedselweb. Het bodemvoedselweb wordt voorzien van voldoende voedsel (organisch materiaal) en kan hierdoor mineralen vrij maken voor de planten en bomen. De planten en bomen groeien beter, worden minder aangetast door ziektes en plagen en planten en vruchten worden hier door gezondere voeding voor mens en dier. Voor iedereen winst!


Mijn doel is om een gezond bodemleven terug te brengen in de bodem om hiermee een gezonde wilde bodem te creëren.

Wat doet de Wilde Bodem?

Met de Wilde Bodem begeleid ik projecten die betrekking hebben op Voedselbossen, Toekomstboeren en Eetbaar Groen. Dit doe ik op basis van vertrouwen in en samen met de natuur.


Het begeleiden van een project kan op verschillende manieren.

Ik kan helpen bij:

 • Op zoek gaan naar een geschikt perceel
 • Onderzoeken of op de locatie de wensen volgens de wet- en regelgeving mogelijk zijn
 • Het maken van het ontwerp
 • Het opzetten van een meerjarenplan voor toekomstboeren
 • Meer eetbaar groen (houtachtige gewassen) integreren in het agrarische landschap
 • Het regelen en leveren van de benodigde materialen
 • Het herstellen van het bodemvoedselweb
 • Het beheer en onderhoud door te begeleiden en te adviseren

null

Wie zit er achter de Wilde Bodem?

Ik ben Maarten Jansen en ik run de Wilde Bodem, onderdeel van de Wilde.

Als tuinderszoon groeide ik op in de biologische rozen- en plantenteelt. Toen ik 13 jaar was, verhuisde ik met mijn ouders naar een kaal stuk land in de polder. Hier heb ik veel geholpen met het aanleggen van het groen, waardoor mijn passie is begonnen.


De volgende stap was het volgen van een opleiding tot zelfstandig hovenier. Als ondernemerszoon startte ik na het afronden van mijn opleiding gelijk mijn eigen hoveniersbedrijf, dat ik na een aantal jaar heb omgevormd tot een boomverzorgingsbedrijf.

Toen ik Marin (oprichter de Wilde School) tegen het lijf liep, ging er een ander stuk van de wereld open; samen leven in en met de natuur. Door de aanwezige kennis, het bezoeken van vele projecten en veel uitproberen, heb ik de stap genomen om het roer om te gooien en me te richten op de bodem en eetbaar groen. Samen runnen Marin en ik nu de Wilde, waar de Wilde Bodem een onderdeel van is.


𖥧 Start hoveniersopleiding  (2002)

𖥧 Start als zelfstandig hovenier (2006)

𖥧 Diverse bodemcursussen

𖥧 European Tree Worker certificaat (2012)

𖥧 European Tree Technician certificaat (2018)

𖥧 Projecten (voornamelijk voedselbossen) bezoeken (vanaf 2019)

𖥧 Diverse cursussen gericht op voedselbossen, herstellende landbouw en samenwerken met de natuur (vanaf 2020)

𖥧 Aanleg eigen voedselbos van 3 ha (2021)

𖥧 Beleidscursus voedselbossen (2023)

𖥧 Gestart met de Wilde Bodem (lente 2023)

Met wie werk ik graag samen?

 • Groepen of mensen die een voedselbos of eetbaar groen willen realiseren
 • Toekomstboeren die het bodemvoedselweb willen benutten om een gezond product te kunnen leveren
 • Overheden die de openbare ruimte eetbaar willen vergroenen
 • Overheden die meer eetbare biodiversiteit willen creëren

Wat zijn voedselbossen, toekomstboeren en wat is eetbaar groen ?

Voedselbossen

Een voedselbos is een perceel van minimaal 5000 vierkante meter, met daarop veel biodiversiteit, boven- en ondergronds. Een voedselbos bestaat uit minimaal 3 lagen, waarbij meerjarige eetbare bomen, struiken en vaste planten groeien. Dit wordt ondersteund door ondersteunende beplanting die bijvoorbeeld schaduw geven, een windsingel zijn, voedingstoffen binden, organische materiaal creëren, insecten lokken of verjagen, schuilplaatsen zijn voor fauna, enzovoort. Voor dier, mens en bodemleven is er voldoende voeding.

Toekomstboeren

Een toekomstboer is een boer die samenwerkt met de natuur en bijdraagt aan het herstellen van het bodemvoedselweb.

Dit wordt ook wel regeneratieve landbouw, herstellende landbouw, natuur-inclusieve landbouw, agroforestry of permacultuur genoemd.

Een gezonde bodem is voor al het leven op aarde ontzettend belangrijk. Een gezondere bodem krijg je door het voeden van het bodemvoedselweb. Een gezonde bodem voedt de planten met voedingsstoffen en mineralen en beschermt de plant tegen zijn belagers, waardoor je geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken en veel minder water hoeft te geven.


Door samen te werken met de natuur, is er minder energie nodig om de oogst gezond van het land te halen en de dieren gezond te laten leven. Ook worden de producten van toekomstboeren zo lokaal mogelijk aan de eindgebruiker verkocht. Dit heeft allemaal een positief effect op de mens, de dieren, het milieu én de kosten en de tijdsinvestering van de boer.


Het worden van een toekomstboer is niet zomaar even te realiseren: hier is een meerjarenplan voor nodig. Nadat de stap gezet is om het proces vorm te gaan geven, schakelt de boer in de jaren daarna langzaam over op een boer van de toekomst.


Durf jij de stap te zetten om samen aan de toekomst te werken?

Eetbaar Groen

Eetbare straten en parken zijn ingericht met veel eetbaar groen, bestaande uit zowel bomen als struiken en vaste planten. Passanten en omwonenden kunnen hiervan eten. De eetbare tuin (vanaf 2000 m2) is een tuin waar het merendeel van de planten, struiken en kleine bomen eetbaar is. Er wordt gewerkt met meerjarige en vaste planten, zodat deze niet elk jaar gezaaid of gepland hoeven te worden.

Jouw groene project

Zie je het zitten om samen te werken?

Er zijn veel mogelijkheden. Ik heb een uitgebreid stappenplan gemaakt voor als je een Voedselbos wil realiseren; dit is een basisplan dat naar wens aangepast kan worden.


Je kunt ook eerst langskomen voor een kennismaking, rondleiding en kort advies.

Wil je eerst meer informatie? Dat kan!


Je kunt mij bereiken via:

maarten@wildeschool.nl