De Kruidige Keuken

Ontdek wat de kruiden uit je keukenkastje voor je kunnen doen

Al eeuwenlang worden kruiden gebruikt als voeding en als medicijn. Ook vandaag de dag zijn kruiden een belangrijk onderdeel van onze gerechten. Ze zorgen voor geur, kleur en smaak, maar ze zijn zoveel meer dan dat! 'Simpele' keukenkruiden die je misschien wel dagelijks gebruikt, zoals knoflook, kaneel of rozemarijn, zijn enorme krachtpatsers.


Als je de krachtige eigenschappen van kruiden leert kennen, kun je ze bewuster en regelmatiger op verschillende manieren in je leven verweven. Om je gezondheid te ondersteunen, maar ook omdat het gewoon heel erg leuk en lekker is!


Met behulp van tekst, video's, foto's en opdrachten leer je in 4 weken alles over kruiden!

Je maakt kennis met 12 verschillende keukenkruiden en specerijen

Van knoflook tot basilicum en van kurkuma tot kaneel. Je ontdekt een stukje geschiedenis, leuke weetjes, krachtige eigenschappen en hoe je de kruiden kunt inzetten.

Je leert verschillende kruidenbereidingen maken

Zoals infusies, decocten, oliemaceraten en kruidenazijn, om culinair te gebruiken in de keuken, maar ook als medicijn bij alledaagse kwaaltjes of als verzorgingsproduct.

Het belang en de werking van de spijsvertering wordt uitgelegd

Gezondheid begint bij de spijsvertering en veel keukenkruiden hebben een effect op dit systeem. Daarnaast is het superleuk en belangrijk om te snappen hoe jouw eigen lichaam werkt!

Je komt erachter wat het verschil is tussen verse en gedroogde kruiden

En hoe je altijd verse kruiden bij de hand kunt hebben en je ontdekt verschillende manieren waarop je ze kunt drogen en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Je krijgt een heleboel kruidige recepten

Deze zijn zowel culinair als 'medicinaal', zodat je de krachtige eigenschappen van kruiden op verschillende manieren in je dagelijkse leven kunt verwerken. Alle recepten zijn vegetarisch/vegan.

Docent Puk nodigt je uit om stil te staan bij en je te verwonderen over de natuur en je eigen lichaam

Verdiep je in de wonderlijke wereld van kruiden en de invloed die ze hebben op jouw fascinerende lichaam.

Ontmoet de docent

Hi, ik ben Puk!

Ongeveer 7 jaar geleden gooide ik het roer om. Na een afgeronde studie eventmanagement besloot ik om met een opleiding te starten waar ik stiekem altijd al van gedroomd had; een opleiding fytotherapie (kruidengeneeskunde). Er ging een wereld voor me open. Ik leerde onder andere over de verwerking en het gebruik van kruiden, over de werking van het menselijk lichaam en over het belang van echte voeding. Langzaam begon ik me te beseffen hoeveel invloed wij eigenlijk hebben op onze gezondheid.


Gefascineerd door dat besef trok mijn aandacht steeds meer naar het preventief inzetten van de geneeskrachtige werking van kruiden, bijvoorbeeld als onderdeel van voeding. Om ziekte en onbalans in eerste instantie te voorkomen, in plaats van te genezen. En daarnaast natuurlijk ook om het in te zetten wanneer ik een verkoudheid op voel komen of mezelf bezeerd heb.


Tegenwoordig zijn kruiden niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik vind het superleuk om deze eeuwenoude kennis toe te passen in deze snelle en moderne tijd en en het geeft me een onwijs krachtig gevoel. Ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot deze kennis. Daarom deel ik mijn enthousiasme en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan dus heel graag met je, zodat ook jij de kracht van kruiden kunt ervaren in je eigen keuken!

E-mail ontvangen als de cursus online staat?

De cursus komt over een paar weken online. Als je dan een e-mail wilt ontvangen kun je hieronder je gegevens achterlaten.

De inhoud van de cursus

Week 1 - De wonderlijke plantenwereld

Planten zijn zoveel meer dan 'gewoon' groen. In de cursus staan kruiden centraal - maar kruiden zijn ook planten. Wat zíjn planten nou eigenlijk? Waarom hebben ze voedende of geneeskrachtige eigenschappen? En wat maakt een plant een kruid? Ook word je voorgesteld aan de 'echte' naam, de wetenschappelijke naam, van planten. Je zult je verbazen hoeveel informatie er schuil gaat achter de wetenschappelijke naam van een plant.
Met als kruidenportret: zwarte peper, ui en knoflook

Week 2 - De reis van je voedsel

Minstens net zo interessant als kruiden is de werking van ons menselijk lichaam. Zo wordt de spijsvertering bijvoorbeeld al eeuwenlang gezien als de basis van onze gezondheid. In week 2 leer je over 4 belangrijke functies van dit lichaamssysteem en reis je met je voedsel mee door het lichaam.

Hoe beter jij je lichaam begrijpt, hoe beter je ervoor kunt zorgen. Oh en (niet heel) toevallig hebben veel keukenkruiden een effect op de spijsvertering!
Met als kruidenportret: tijm, rozemarijn, salie


Week 3 - Vers vs. gedroogd

Deze week staat in het teken van verse en gedroogde keukenkruiden. Wat is het verschil? Hoe heb je ze altijd bij de hand? En hoe kun je ze bewaren?

Daarnaast word je uitgedaagd om kruiden beter te leren kennen door je zintuigen te gebruiken. Je kunt de theorie van kruiden kennen, maar het is minstens net zo belangrijk om kruiden te ervaren. Hoe beter je een kruid kent, hoe makkelijker het wordt om haar op verschillende manieren in je leven te verwerken.

Met als kruidenportret: oregano, basilicum, peterselie


Week 4 - Kruidenbereidingen

We duiken de keuken in! Je kunt kruiden natuurlijk vers of gedroogd aan je eten toevoegen, maar als je verschillende kruidenbereidingen kent worden de mogelijkheden ineens eindeloos. Je leert hoe je infusies & decocten, oliemaceraten en kruidenazijn maakt en wat het nut daarvan is.

Met als kruidenportret: kaneel, kurkuma, komijn


Kruidenportretten

Ieder week krijg je drie nieuwe kruidenportretten. In het portret leer je de unieke eigenschappen van het kruid kennen. Je leest over de geschiedenis, hoe de plant er in het geheel uitziet, leuke weetjes en feitjes en over de krachtige, geneeskrachtige eigenschappen. Bij de kruiden portretten horen ook de kruidige recepten die je als inspiratie kunt gebruiken om kruiden op verschillende manieren in je dagelijkse leven te verwerken.

€87,-

Kracht van kruiden - Cursus

  • 12 verschillende kruidenportretten
  • + 35 kruidige recepten
  • Veel video's, foto's en opdrachten
  • Verschillende kruidenbereidingen
  • Stel je vragen en deel je recepten via het forum
  • en nog veel over kruiden!

Je kan ook betalen in 2 termijnen (2x €45)

Stuur mij een mail als de cursus online staat


FAQ - De Kruidige Keuken

Ik ben geen ster in de keuken. Is de cursus dan wel geschikt voor mij?

Ja, zeker! De recepten zijn niet moeilijk en bij sommige kun je het bijna geen koken noemen. En daarbij, iedereen kan leren koken! Vind je koken gewoon niet zo leuk? Mijn ervaring is dat het ineens een stuk leuker wordt als je eenmaal snapt wat voeding écht voor je lichaam doet.

Heb ik veel speciale ingrediënten nodig voor de recepten?

Nee hoor! De meeste ingrediënten zijn vrij standaard en goed te verkrijgen in iedere (biologische) supermarkt. In module 4 van de cursus geef ik een lijstje van handige hulpmiddelen en ingrediënten die ik standaard in huis heb.

Kan ik gelijk beginnen als ik de cursus heb gekocht?

Ja! De inloggegevens voor jouw online leeromgeving krijg je direct in de je mailbox (of in je spambox). Via https://dewildeschool.thehuddle.nl/kun je inloggen en aan de slag!

Kan ik de cursus in mijn eigen tempo volgen?

Iedere week komen er nieuwe lessen en kruiden vrij. Je kunt de cursus dus niet sneller dan 4 weken doen, maar langer mag altijd! Je kunt de cursus ook aanschaffen en na 4 weken pas beginnen; wat je wilt.

Ik weet al best wat over kruiden. Is de cursus dan wel geschikt voor mij?

Dit is een beginnerscursus, dus als je echt al een heleboel over kruiden weet dan kan het zijn dat je de meeste informatie inhoudelijk wel al kent. Aan de andere kant vind ik het zelf vaak fijn om de informatie die ik al ken van iemand anders te horen. Iedereen beschrijft dingen op een andere manier en soms kan dat je kennis ineens verdiepen of vergroten.

arrow_drop_up arrow_drop_down