De kruidige keuken de wilde school
4 weken
lang leer je van alles over 12 kruiden
+35 lessen
vol inspirerende informatie

+38

kruidige recepten
Ik doe mee! 

de Kruidige keuken cursus

Al eeuwenlang worden kruiden gebruikt als voeding en als medicijn. Ook vandaag de dag zijn kruiden een belangrijk onderdeel van onze gerechten. Ze zorgen voor geur, kleur en smaak, maar ze zijn zoveel meer dan dat! 'Simpele' keukenkruiden die je misschien wel dagelijks gebruikt, zoals knoflook, kaneel of rozemarijn, zijn enorme krachtpatsers.


Als je de krachtige eigenschappen van kruiden leert kennen, kun je ze bewuster en regelmatiger op verschillende manieren in je leven verweven. Om je gezondheid te ondersteunen, maar ook omdat het gewoon heel erg leuk en lekker is!

null

Met hulp van tekst, video's, foto's en opdrachten leer je in 4 weken van alles over kruiden!

Week 1 - De wonderlijke plantenwereld

Planten zijn zoveel meer dan 'gewoon' groen. In de cursus staan kruiden centraal - maar kruiden zijn ook planten. Wat zíjn planten nou eigenlijk? Waarom hebben ze voedende of geneeskrachtige eigenschappen? En wat maakt een plant een kruid? Ook word je voorgesteld aan de 'echte' naam, de wetenschappelijke naam, van planten. Je zult je verbazen hoeveel informatie er schuil gaat achter de wetenschappelijke naam van een plant.
Met als kruidenportret: zwarte peper, ui en knoflook

Week 2 - De reis van je voedsel

Minstens net zo interessant als kruiden is de werking van ons menselijk lichaam. Zo wordt de spijsvertering bijvoorbeeld al eeuwenlang gezien als de basis van onze gezondheid. In week 2 leer je over 4 belangrijke functies van dit lichaamssysteem en reis je met je voedsel mee door het lichaam.

Hoe beter jij je lichaam begrijpt, hoe beter je ervoor kunt zorgen. Oh en (niet heel) toevallig hebben veel keukenkruiden een effect op de spijsvertering!
Met als kruidenportret: tijm, rozemarijn, salie

Week 3 - Vers vs. gedroogd

Deze week staat in het teken van verse en gedroogde keukenkruiden. Wat is het verschil? Hoe heb je ze altijd bij de hand? En hoe kun je ze bewaren?

Daarnaast word je uitgedaagd om kruiden beter te leren kennen door je zintuigen te gebruiken. Je kunt de theorie van kruiden kennen, maar het is minstens net zo belangrijk om kruiden te ervaren. Hoe beter je een kruid kent, hoe makkelijker het wordt om haar op verschillende manieren in je leven te verwerken.

Met als kruidenportret: oregano, basilicum, peterselie

Week 4 - Kruidenbereidingen

We duiken de keuken in! Je kunt kruiden natuurlijk vers of gedroogd aan je eten toevoegen, maar als je verschillende kruidenbereidingen kent worden de mogelijkheden ineens eindeloos. Je leert hoe je infusies & decocten, oliemaceraten en kruidenazijn maakt en wat het nut daarvan is.

Met als kruidenportret: kaneel, kurkuma, komijn

Kruidenportretten

Ieder week krijg je drie nieuwe kruidenportretten. In het portret leer je de unieke eigenschappen van het kruid kennen. Je leest over de geschiedenis, hoe de plant er in het geheel uitziet, leuke weetjes en feitjes en over de krachtige, geneeskrachtige eigenschappen. Bij de kruiden portretten horen ook de kruidige recepten die je als inspiratie kunt gebruiken om kruiden op verschillende manieren in je dagelijkse leven te verwerken.


Illustraties: Anne den Hertog / Paper Pine Cone

Ontmoet de docent

Hi ik ben Puk!

Ongeveer 7 jaar geleden gooide ik het roer om. Na een afgeronde studie eventmanagement besloot ik om met een opleiding te starten waar ik stiekem altijd al van gedroomd had; een opleiding fytotherapie (kruidengeneeskunde). Er ging een wereld voor me open. Ik leerde onder andere over de verwerking en het gebruik van kruiden, over de werking van het menselijk lichaam en over het belang van echte voeding. Langzaam begon ik me te beseffen hoeveel invloed wij eigenlijk hebben op onze gezondheid.


Gefascineerd door dat besef trok mijn aandacht steeds meer naar het preventief inzetten van de geneeskrachtige werking van kruiden, bijvoorbeeld als onderdeel van voeding. Om ziekte en onbalans in eerste instantie te voorkomen, in plaats van te genezen. En daarnaast natuurlijk ook om het in te zetten wanneer ik een verkoudheid op voel komen of mezelf bezeerd heb.


Tegenwoordig zijn kruiden niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik vind het superleuk om deze eeuwenoude kennis toe te passen in deze snelle en moderne tijd en en het geeft me een onwijs krachtig gevoel. Ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot deze kennis. Daarom deel ik mijn enthousiasme en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan dus heel graag met je, zodat ook jij de kracht van kruiden kunt ervaren in je eigen keuken!

€87,-

De Kruidige Keuken cursus

  • 12 verschillende kruidenportretten
  • + 38 kruidige recepten
  • 13 video's, veel foto's en opdrachten
  • Verschillende kruidenbereidingen
  • Stel je vragen en deel je recepten via het forum
  • en nog veel meer over kruiden!
de Kruidige Keuken - Puk van Arend
Britt

Wat een plezier heb ik beleefd aan de kruidige keukencursus. Puk vertelt met zoveel enthousiasme, dat je het voelt bruisen door je beeldscherm heen.


Met al aardig wat voedingkennis op zak, heb ik zeker veel gehad aan de cursus. Het gaf mee een totaal andere inkijk in de voedingswereld. Vanaf bijna microscopische manier.


Ik kijk met nog meer bewondering naar de planten waarmee ik kookte dan ik deed en nu weet ik ook hoe ik op een andere manier met planten kan werken door het maken van bijvoorbeeld infusies & decocten.

Zo waardevol!

de Kruidige Keuken - Puk van Arend

Marije

Jaa super leuk Puk!!! Het was geweldig. Ik ben helemaal fan. Mijn moestuinbak is al helemaal ready voor de lente. Ik weet al helemaal welke kruiden ik erin wil hebben.

FAQ - De Kruidige Keuken

Ik ben geen ster in de keuken. Is de cursus dan wel geschikt voor mij?

Ja, zeker! De recepten zijn niet moeilijk en bij sommige kun je het bijna geen koken noemen. En daarbij, iedereen kan leren koken! Vind je koken gewoon niet zo leuk? Mijn ervaring is dat het ineens een stuk leuker wordt als je eenmaal snapt wat voeding écht voor je lichaam doet.

Heb ik veel speciale ingrediënten nodig voor de recepten?

Nee hoor! De meeste ingrediënten zijn vrij standaard en goed te verkrijgen in iedere (biologische) supermarkt. In module 4 van de cursus geef ik een lijstje van handige hulpmiddelen en ingrediënten die ik standaard in huis heb.

Kan ik gelijk beginnen als ik de cursus heb gekocht?

Ja! De inloggegevens voor jouw online leeromgeving krijg je direct in de je mailbox (of in je spambox). Via https://dewildeschool.thehuddle.nl/kun je inloggen en aan de slag!

Kan ik de cursus in mijn eigen tempo volgen?

Iedere week komen er nieuwe lessen en kruiden vrij. Je kunt de cursus dus niet sneller dan 4 weken doen, maar langer mag altijd! Je kunt de cursus ook aanschaffen en na 4 weken pas beginnen; wat je wilt.

Ik weet al best wat over kruiden. Is de cursus dan wel geschikt voor mij?

Dit is een beginnerscursus, dus als je echt al een heleboel over kruiden weet dan kan het zijn dat je de meeste informatie inhoudelijk wel al kent. Aan de andere kant vind ik het zelf vaak fijn om de informatie die ik al ken van iemand anders te horen. Iedereen beschrijft dingen op een andere manier en soms kan dat je kennis ineens verdiepen of vergroten.

de Kruidige Keuken - Puk van Arend

De cursus was voor een ware eye-opener. Wat mij betreft een cursus die zijn geld écht waard is en die ik met alle liefde aan andere mensen zou aanprijzen die zich interesseren in koken, gezondheid en de natuur om hen heen.

Manon