Snoeien van bomen en struiken: wel of niet doen? Het is een veelgestelde vraag, en de antwoorden lopen uiteen. Dat komt doordat er geen universeel antwoord is – het hangt allemaal af van de specifieke situatie. Factoren zoals de locatie, het type boom of struik, de beginsituatie en jouw persoonlijke wensen en doelen spelen hierin een belangrijke rol.
✓ Hoe ontwikkelt een houtige plant zich eigenlijk?
✓ Welke beslissingen kun je op welk moment nemen?
✓ En hoe kun je uiteindelijk het snoeien achterwege laten?
De cursus bestaat uit twee lesdagen.
Inzicht in de groei van houtige gewassen als basis voor jouw snoeibeslissingen
Tijdens deze tweedaagse praktijkcursus leer je eerst hoe struiken en bomen van nature groeien. Je krijgt inzicht in de verschillende soorten knoppen en takken die bomen kunnen vormen en hoe je de groeipatronen van jouw bomen en struiken kunt herkennen en begrijpen.
Vervolgens ontdek je hoe je een eindbeeld voor je bomen kunt bepalen en hoe je op basis daarvan kunt beslissen wat je wanneer wel of juist niet snoeit. Ook leer je hoe je bomen die al gesnoeid zijn weer kunt begeleiden naar een situatie waarin (bijna) geen snoei meer nodig is.
Daarnaast besteden we aandacht aan het kiezen van het juiste snoeigereedschap en het goed onderhouden ervan, zodat je efficiënt en zorgvuldig kunt werken.
De cursus omvat twee lesdagen op inspirerende locaties. Beide dagen brengen we een groot deel van de tijd buiten door om de theorie direct in de praktijk te brengen. Vergeet dus niet je snoeigereedschap mee te nemen!
Maarten groeide op als zoon van een biologische tuinder, gespecialiseerd in rozen en potplanten. Het was dan ook vanzelfsprekend dat hij een hoveniersopleiding ging volgen. Na zijn afstuderen in 2006 startte hij zijn eigen hoveniersbedrijf. Al snel ontwikkelde hij een fascinatie voor bomen en specialiseerde hij zich in 2010 als boomspecialist.
Rond 2019 kwam Maarten in aanraking met voedselbossen, een ontdekking die voelde als een ontbrekend puzzelstuk. Voor hem bood deze benadering een manier om écht samen te werken met de natuur in plaats van ertegenin te werken. Dit inzicht bracht hem ertoe om in 2021 zijn boomverzorgingsbedrijf achter zich te laten en naar het noorden van Nederland te verhuizen. Hier bouwt hij nu, samen met zijn partner Marin, aan de Wilde School en een nieuwe manier van leven.
“Met twintig jaar ervaring in het snoeien van bomen, waaronder veel vruchtbomen, heb ik een grondig begrip van zowel de praktijk als de achterliggende theorie ontwikkeld. Naast mijn opleiding als hovenier en boomspecialist heb ik mijn kennis verrijkt door intensieve observatie en studie van permacultuur, regeneratieve landbouw en natural farming. Deze inzichten combineer ik tot een holistische en evenwichtige aanpak van boombeheer.”
Momenteel werkt Maarten als voedselboscoach en heeft hij voor de Wilde School een online holistische bodemcursus ontwikkeld. Door zijn passie voor bomen en natuur te delen, wil hij anderen inspireren om bewuster, duurzamer en met meer respect voor de natuurlijke wereld te werken.