Reinier paddenstoelen cursus

null

Ik doe mee! 

Eetbare Paddenstoelen Kweken cursus

In de biologie is het een onderschoven kindje waarover nog zoveel te ontdekken valt. De paddenstoel is geen plant of dier. Pas kort geleden is ontdekt hoe belangrijk deze levensvorm is voor het leven op aarde. Paddenstoelen bieden ontzettend veel mogelijkheden.


In de cursus Eetbare Paddenstoelen Kweken neemt Reinier je mee in de wondere wereld van paddenstoelen en schimmels. Tijdens de lessen leer je wat paddenstoelen zijn, waar je ze kunt vinden en hoe je ze zelf, in een gecontroleerde omgeving, kunt laten groeien met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Na elke les krijg je een opdracht mee die je zelfstandig kunt uitvoeren. Ook krijg je bij elke les tips over waar je nog meer informatie over het onderwerp kunt vinden.

null

Dit kun je verwachten van de cursus Eetbare Paddenstoelen Kweken

Maak in 8 weken kennis met de wondere wereld van de paddenstoelen door middel van tekst, foto´s en video´s

 • Je leert de paddenstoel kennen; een ontzettend belangrijke levensvorm die een grote rol speelt in het leven op aarde.
 • Je ontdekt waar je paddenstoelen kunt vinden en hoe je een paddenstoel herkent en determineert.
 • Je kiest een paddenstoel om zelf te kweken.
 • Je leert hoe makkelijk je jouw eigen paddenstoel kunt kweken met huis-, tuin- en keukenmiddelen en hoe je tijdens de kweek problemen kunt analyseren en oplossen.
 • Je ontdekt dat paddenstoelen kweken een stap is in de richting van meer zelfvoorzienend leven.
 • Je verwondert je over de wondere wereld van het schimmelrijk en maakt meer verbinding met de natuur.
 • Je voelt de avonturier en de onderzoeker in je naar boven komen!

Ontmoet de docent

Hoi, ik ben Reinier!

Toen ik in 2015 voor het eerst op jacht ging naar wilde paddenstoelen in het bos, raakte ik zo geïnspireerd dat ik in de jaren die volgden elke herfst op uit trok om paddenstoelen te gaan zoeken. Vanaf dat moment ben ik me steeds meer gaan verdiepen in paddenstoelen. Niet alleen in het wild, maar ook op het gebied van zelf kweken. Ik volgde verschillende workshops over paddenstoelen, permacultuur en voedselbossen. Sinds vier jaar kweek ik mijn eigen paddenstoelen en geef ik workshops. 


Werken met paddenstoelen geeft me oneindig veel verwondering en voldoening. Ik geloof dat de paddenstoel, het mycelium, een krachtig instrument is om de wereld te genezen, zowel op persoonlijk niveau (mentaal en fysiek) als op grotere schaal. Mijn droom is om de sporen, kennis en liefde voor paddenstoelen te verspreiden.

Reacties van eerdere cursisten

Theo
De workshop van Reinier was een toffe ervaring! Je leert ontzettend veel en gaat bovendien naar huis met een eigen gemaakte kweekset. Ik heb twee workshops gevolgd en kan het iedereen aanraden!
Tim
Reinier zijn enthousiasme is aanstekelijk; er is zoveel te ontdekken op het gebied van paddenstoelen. Met veel kennis en humor neemt hij je mee op avontuur in deze bijzondere wereld. Hij laat je zien dat iedereen paddenstoelen kan laten groeien; binnen en buiten!

Inhoud cursus

De online cursus bestaat uit 7 modules. In elke module vind je een aantal lessen met videomateriaal, foto's, informatie en aan het einde opdrachten.


In de eerste modules leer je meer over paddenstoelen en schimmels, wat ze zijn en waar ze groeien. Vervolgens ga je dieper in op het groeiproces en hoe je dat ook zelf thuis kunt nabootsen. Je leert bijvoorbeeld steriel werken en hoe je een sporenprint moet maken. 


Met behulp van de cursus leer je in 8 tot 10 weken je eigen paddenstoelen groeien. Gedurende de cursus sta ik voor je klaar om persoonlijke begeleiding te geven.

Ga je mee naar de wondere wereld van paddenstoelen?

€97,-

Online cursus Paddenstoelen kweken

 • Leer paddenstoelen vinden, herkennen en determineren
 • Kies een paddenstoel om zelf te kweken
 • Video's, foto's, informatie en opdrachten
  • Zet je een stap is in de richting van meer zelfvoorzienend leven.
  • Stel je vragen en deel je ervaringen via het forum
  • en nog veel meer over paddenstoelen en schimmels!

Module 1:
Je maakt kennis met paddenstoelen en schimmels. Je leert wat een paddenstoel is en waar je ze kunt vinden.


Module 2 & 3:

Je leert hoe een paddenstoel groeit, welke materialen je nodig hebt om ze thuis te kunnen laten groeien en hoe je je eigen schimmelcultuur start met een sporenspuit.


Module 4:

In deze module behandelen we de groeiperiode, de beste groei condities en het herkennen van contaminatie.


Module 5:

Hier leer je hoe je over gaat van de groeiperiode naar de fruitperiode. Je gaat in deze fase je eerste eigen paddenstoel zien groeien en deze uiteindelijk oogsten!


Module 6:

Hoe kun je na het oogsten een sporenprint en sporenspuit maken? Dat leer je in deze module; zo is de cirkel weer rond.


Module 7:

Ook ontvang je extra naslagwerk, een uitleg over de vaktermen en een aantal leuke extra opdrachten.


FAQ - Eetbare Paddenstoelen Telen

Heb ik voorkennis nodig voor deze cursus?

Nee, die heb je niet nodig!

Ik heb al eens een growkit besteld en opgekweekt. Leer ik nog nieuwe dingen tijdens deze cursus?

Ja, zeker! Je krijgt het hele proces mee en begrijpt daardoor veel beter hoe een paddenstoel groeit. Na deze cursus kun je jouw eigen growkit maken. Daarnaast begeleid ik je tijdens het groeien en kun je me vragen stellen als je tegen dingen aanloopt.

Heb ik voor de cursus nog speciaal gereedschap of spullen nodig en wat kost dat?

Veel van het gereedschap zal je wel al thuis hebben zoals een boormachine, afbreekmes, marker, zilverfolie ect. Sommige spullen die dienen als voeding voor je paddenstoelen zoals meel, vermiculiet en een sporenspuit moet je nog aanschaffen. Ook zal je wat plastic bakken of glazen nodig hebben. In de cursus leg ik je uit waar je het beste je materiaal kan halen. Reken er op dat je tussen de 50 - 100 euro kwijt ben aan je materiaal, groot deel hiervan is eenmalige aanschaf en kan keer op keer herbruikt worden.

Ik heb al veel ervaring als paddenstoelenkweker. Is deze cursus geschikt voor mij?

Deze beginnerscursus kan handig zijn om je kennis wat op te frissen. Maar ik werk aan een cursus voor gevorderden die waarschijnlijk beter aansluit op je wensen.

Hoeveel tijd ben ik aan de cursus kwijt?

Alle lessen zijn direct beschikbaar en je kunt gelijk aan de slag. De eerste twee hoofdstukken zijn in een week af te ronden. Het kweekproces zal 8 tot 10 weken in beslag nemen.

Wanneer kan ik voor het eerst oogsten?

Paddenstoelen laten groeien kan soms traag gaan. Een succesvolle kweker doet er tussen de 5 en 6 weken over. Voor een beginnende kweker duurt het vaak langer, zo'n 6 tot 10 weken.

Welke paddenstoelen leer ik kweken?

Oesterzwam, pruikzwam en magische paddenstoelen

Ik heb geen tuin of buitenplaats. Is deze workshop geschikt voor mij?

Er is geen tuin of buitenplaats nodig; slechts een ruimte waar we gecontroleerd kunnen kweken. Dit kan binnenshuis.

Het is geen herfst. Is deze workshop dan nog relevant?

Ja, zeker! De cursus kan elk seizoen worden gevolgd, omdat we kweken in een gecontroleerde omgeving.

Wat is het verschil tussen de workshop en de cursus?

De cursus biedt meer naslagwerk en verdieping in het onderwerp. Ook kun je tijdens de cursus op je eigen tempo werken. Tijdens de workshop gaan we in een halve dag door het kweekproces heen, waarbij je hands-on ervaring opdoet met kweken onder begeleiding.