De eerste stap naar een voedselbos: word wildplukker

De eerste stap naar een voedselbos: word wildplukker

Dit artikel verscheen in het Voedselbossen magazine – Zomer 2024

Een mooie eerste stap als je ooit, of binnenkort, een voedselbos begint: word wildplukker. Verdiep je in de eetbare wilde planten, struiken en bomen om je heen.

Dan wordt namelijk de hele wereld een voedselbos en vergaar je al veel plantenkennis die je later goed kan gebruiken. Want veel wilde eetbare producten vind je ook terug in het voedselbos.

wildplukmandjeWildplukken als voorbereiding op je voedselbos

Voordat ik zelf een voedselbos had, heb ik al jaren wildgeplukt. Gewapend met een Google Maps kaart op mijn telefoon fietste ik stad en land af. Telkens als ik een fruit- of notenboom, eetbare struik of bijzondere plant/eetbare paddenstoel tegenkwam, vulde ik deze in op de kaart. Een paar maanden later wist ik dan precies waar ik tamme kastanjes, appels of sleedoornbessen kon vinden.

Op dat moment woonde ik midden in de stad, maar door te wildplukken zag ik overal natuur en overal eten.

Fietsen voor je wilde eten

Pioniers spelen een grote rol in de eerste jaren van je nieuwe leven als voedselbosboer. Er zijn ontzettend veel eetbare pioniersplanten die opduiken als je vijvers hebt gegraven en heuvels hebt gemaakt. Zelf combineren we deze pioniersplanten met onze permacultuur moestuin, vaste eetbare planten en ook het wildplukken speelt nog een grote rol in onze eerste voedselbosjaren.

Dit jaar kwamen we op een fietstocht een veld vol fruitbomen tegen en niemand die ervan oogstte. Elke week hebben we onze fietstassen ingeladen met appels en peren en maakten we appeltaarten, appelmoes en fruitleer. We hebben er de hele winter van gegeten.

De wilde overvloed om ons heen geeft ons onder andere lindebloesem voor de thee, Japanse duizendknoop wortels voor een weerstandsverhogende tinctuur, ontgiftende berkensap in de lente, tamme kastanjes voor meel en kilo’s pruimen om te wecken.

Veel mensen hebben fruit- en notenbomen in hun tuin staan maar doen er niks mee. In ruil voor wat potjes jam vinden ze het vaak prima als je komt oogsten. Je kunt brutaal aanbellen, een oproepje in de lokale krant doen of een flyer in de supermarkt ophangen dat je op zoek bent naar fruit-en notenbomen.

Zo kun je, zonder voedselbos of met een voedselbos in de beginjaren, al jaarlijks heel wat oogsten.

Tien bekende wilde eetbare planten

En vergeet ook niet de eetbare wilde planten. Als je je kennis bijspijkert over de meest voorkomende eetbare wilde planten heb je daar, ook als je nu nog geen voedselbos hebt, al veel aan. Denk aan: brandnetels, zevenblad, duizendblad, look zonder look, weegbree, madeliefje, dovenetel, witte en rode klaver, hondsdraf, kleefkruid, kleine veldkers en paardenbloem.

Dit zijn echt de beginners-planten die vaak voorkomen in een voedselbos. Deze tien ken je waarschijnlijk wel, maar heb je er al een band mee?

Heb je ze al eens echt goed bekeken, misschien zelfs nagetekend of met een macrolens gefotografeerd? Heb je je al eens in de medicinale werking verdiept? Er een gerechtje meegemaakt? Of mee geverfd?

Met deze tien planten, je zal het vast niet zeggen, kun je jaren vooruit.

Wist je dat…

  • In de stengel van de brandnetel sap zit wat tegen de brandneteljeuk helpt?
  • Je van madeliefjes EHBO-zalf kan maken die wondhelend werkt?
  • Je met de wortel van kleefkruid textiel rood kan verven?
  • Kookboekenschrijfster Yvette van Boven ontzettend fan is van hondsdraf en het in veel gerechten verwerkt?
  • Kleine veldkers familie is van broccoli en boerenkool? En veldkers vele malen gezonder is dan de door de mens veredelde koolsoorten?
  • Zevenblad vroeger geteeld werd als groente in kloostermoestuinen? En de Romeinen hebben zevenblad in Nederland geïntroduceerd om de soldaten van verse groenten te voorzien.
  • Paardenbloemen je organen zichzelf laten reinigen van stralingseffecten, toxische zware metalen, DDT en andere gifstoffen?
  • Klaversoorten ontzettend belangrijk zijn voor insecten? Zo komen er bijvoorbeeld solitaire bijen, hommels, de dagpauwoog, citroenvlinder, wespen en vele anderen de klaver bezoeken voor voedsel.
  • Het blad en bloem van weegbree naar paddenstoelen smaakt? En je de weegbreezaden kan gebruiken als ei-vervanger, net zoals lijnzaad?
  • Je met duizendblad een wond, zelfs tot aan het bot, ontzettend snel kan laten herstellen? Daarom noemen ze duizendblad ook wel timmermanskruid.

Probeer eens een band op te bouwen met ze en verwonder je over de rijkdom die er beschikbaar is, recht voor je voeten. De hele wereld is je voedselbos.

Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!