Brandnetelgier maken
15 juli 2022 
2 min. leestijd

Brandnetelgier maken

Voeding uit de natuur halen, voor de moestuin, is een mooie manier van hergebruik. Dit kan je doen door een brandnetel in het plantgat te stoppen maar ook door het maken van brandnetelgier. Het geeft mij altijd het gevoel dat ik goed bezig ben voor de tuin. Het kost alleen een beetje tijd en is niet moeilijk om te maken. Ik leg stap voor stap uit hoe je brandnetelgier maakt.


Voordelen van brandnetelgier

Brandnetelgier bevat mineralen en stikstof die je planten sterker maken waardoor ze minder snel last hebben van ziekten en schimmels. Door de mineralen wordt het blad harder waardoor ze minder lekker zijn voor bladluizen. Win win!Brandnetels plukken

Verzamel een kilo brandnetels in een emmer met de inhoud van tien liter. Gebruik bij voorkeur jonge planten en stelen, deze bevatten de meeste stikstof. Knip de bloeiende delen eruit, deze zouden er voor kunnen zorgen dat je tuin in no time vol met brandnetels staat en dat wil je vast niet. Zet de emmer vol met regenwater en dek hem af met een plank of iets anders. Dit is om te voorkomen dat er vuil in de emmer komt of de emmer overloopt als het regent. Zet de emmer in de schaduw.Dagelijks roeren

Door iedere dag in de emmer te roeren voeg je lucht toe aan de gier. Dit versnelt het gistingsproces. Dit begint na ongeveer 3 dagen, afhankelijk van de buitentemperatuur. Dan begint het ook te stinken. Bij warm weer verloopt het proces sneller. Tijdens het roeren begint het mengsel te schuimen en je ziet opborrelende belletjes.


Wanneer is de brandnetelgier klaar?

Na ongeveer tien dagen is de gier klaar. Goede gier is helder, schuimt niet en is vrij van belletjes. Zeef het mengsel boven een emmer en giet het daarna over in flessen zodat je het langer kan bewaren. Hiervoor bewaar ik oude flessen. Het overgieten gaat het handigst met een trechter. Sluit de dop niet helemaal zodat er nog wat lucht kan ontsnappen. Het overblijfsel uit de emmer kan op de composthoop en geeft een enorme boost aan de compost.


Hoe gebruik je brandnetelgier?

Gebruik de gier in een verhouding van één op tien. Dus één liter gier op tien liter water. Ik geef mijn planten 1x per 14 dagen een beetje gier en vooral tijdens de groeiperiode.
Welke planten houden van brandnetelgier?

 • Tomaten
 • Komkommers
 • Kool
 • Selderij
 • Prei
 • Fruitbomen
 • Bessenstruiken
 • Pompoenen
 • Courgette
 • Augurken
 • Zonnebloemen

Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.


Weetjes

Ook luizen houden niet van brandnetelgier. Spray het over je planten en je zult minder last van luizen hebben. Doe dit alleen 's avonds als de zon onder is om verbranding van planten te voorkomen.

Er zijn zo’n vijftig vlinders die de brandnetels als waardplant gebruiken. Dit betekent dat vrouwtjesvlinders hun eitjes leggen op de brandnetels. Ook lieveheersbeestjes zijn dol op brandnetels. Dus als je brandnetels gaat plukken voor gier, laat dan in een hoekje van de tuin wat planten staan voor de insecten. Ze zullen je dankbaar zijn.

Over de schrijver
Jacqueline heeft een moestuin van 250 m2 in het mooie Zeeland. Na een werkdag achter de computer vind ze het heerlijk om in beweging te komen en haar handen vuil te maken in de Zeeuwse grond. - De moestuin houdt haar met beide benen op de grond, leert haar meebewegen met de seizoenen en levert gezonde voeding. Ze geniet van de buitenlucht en is helemaal “zen” als ze na een tuindag met de oogst naar huis fietst. - Op haar blog www.moestuinhippie.com komt alles samen; haar liefde voor het buitenleven, de moestuin en fotografie. Soms schrijft ze over een duurzamer en groener leven om mensen te inspireren en een stukje bewustzijn te creëren. Recepten, moestuintips, nieuwe tuininspiratie en anekdotes uit de volkstuin maken het geheel compleet. Meer lezen? Je kan Moestuinhippie ook volgen op Instagram en Facebook.

Geef jezelf een online cursus cadeau