Bosbaden

Bosbaden

Bosbaden? Een bad in het bos….? Ja, zo zou je het kunnen zien. Je maakt een wandeling in het bos, de regen maakt je bewust van de geur die er in het bos heerst en je oog valt op een paarsachtige paddenstoel waarvan je nieuwsgierig bent hoe deze heet. Herken je deze gewaarwordingen?

Bij Bosbaden gaan we nog een stapje verder. We staat voor Marijn van Schoppenvrouw en Claire van Wandel je wijzer . We staan stil in het bos. We gaan met al onze vijf zintuigen aan de slag. Je voelt aan het stukje mos, je ruikt aan de aarde, je proeft de regendruppels van je neus, je luistert naar het verhaal wat de boom je heeft te vertellen en kijkt omhoog wat daar valt te zien.

Zintuigen

Verwondering

Een bosbad nemen… Weet je nog de verwondering die je als kind had? Of de verwondering die je nu bij je eigen kinderen ziet? Je kind loopt de voordeur uit en stopt bij een blaadje, een tak, een stoeptegel die anders ligt, het hondje wat langs loopt of een voorbijganger op de fiets. Alles is nieuw of bijzonder. En daar wordt bij stil gestaan. Voor mij is Bosbaden deze verwondering weer ervaren door middel van de natuur. De verwondering over de tastbare elementen maar ook over de inzichten die je gespiegeld kan krijgen.

Shinrin-yoku

In Japan bestaat het Bosbaden ook wel Shinrin-yoku genoemd sinds de jaren ´80. De wetenschappelijke onderbouwingen van Shirin-yoku komen vanaf 1990. En geven aan dat een natuurbad de bloeddruk kan verlagen, de weerstand en het immuunsysteem versterken en onze concentratie en ons probleemoplossend vermogen verbeteren.

Zintuigen

Vijf zintuigen

We hebben vijf zintuiglijke organen. Ogen, neus, oren, tong en huid. Elk zintuig laat jou het bos op een andere manier ervaren. Wanneer je zintuigen stabiel zijn, kun je je bevinden in het hier en nu. In het moment, in het bos. Met verschillende oefeningen zorgen we ervoor dat je zintuigen stabiel zijn en hiermee open staan voor andere of nieuwe prikkels. Dat kunnen nieuwe geluiden zijn, andere geuren of dingen die je eerder niet zag.

Natuur

Bosbaden doe je in de natuur. Denk aan een bos, het park om de hoek, een buurttuin of een natuurgebied. Het is fijn als het stukje natuur rustig is qua omgevingsgeluiden. Of dat je het op een moment bezoekt dat de omgevingsgeluiden minimaal zijn. Leuk weetje: naaldbomen geven phytonciden af waardoor de lucht daar bijna kiemvrij is. Grove den kan vrijwel alle fijnstof uit de lucht filteren. Snuffel en wroet dan ook met respect voor de natuur en haar inwoners.

Bewustwording

Als je nog een verdiepingsslag vervolgens wilt maken kun je de ervaringen van het Bosbaden omzetten naar je dagelijkse bezigheden. Denk aan vraagstukken waar je niet uitkomt, groot of klein. Je kunt leren om anders te gaan kijken naar een vraagstuk.

Het Bosbaden staat voor zijn, inspiratie en wijsheid.

 

Bosbaden

Liefs Claire

Wandel je wijzer

Wandel je wijzer
claire@wandeljewijzer.com