Laat je voeten vrij; de voordelen van op blote voeten lopen.

Laat je voeten vrij; de voordelen van op blote voeten lopen.

In het voorjaar en de zomer doe je het misschien wel vaker: op blote voeten lopen. Op blote voeten door het huis, je schoenen uit als je ergens aan het picknicken bent, op het strand of bij het zwembad, een rondje door de tuin of ‘stiekem’ even je schoenen uit als je ergens aan een tafeltje zit. Iedereen kent ook wel het gevoel van koel gras, of juist warm zand tussen je tenen. Misschien niet als volwassenen, maar kinderen lopen vaak regelmatig op blote voeten. Heerlijke herinneringen, toch? Het is zo zonde dat we als volwassenen alleen af en toe, of soms zelfs nooit, op blote voeten lopen. Regelmatig (even) zonder schoenen lopen is namelijk naast heel fijn, ook heel goed voor je!

 

Sport voor je voeten

Een schoen geeft ondersteuning, maar wist je dat schoenen daarmee zorgen dat je voet spieren een beetje lui worden? Als je zonder schoenen loopt, moeten de spieren in je voeten en enkels harder werken. Hierdoor zorgt op blote voeten lopen dus voor sterkere voeten en enkels. Maar ook versterkt en versoepelt het je knieën, heupen en benen. Daarnaast draagt op blote voeten lopen bij aan een betere doorbloeding van je voeten, waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld koude voeten. Het is dan ook niet voor niets, dat het lopen op blote voeten of barefoot schoenen steeds populairder wordt.

Naast deze lichamelijke voordelen, brengt op blote voeten lopen ook nog andere voordelen met zich mee. Zo zorgt op blote voeten lopen er letterlijk voor dat je (meer) contact maakt met je omgeving. Natuurlijk doordat je blote voeten de ondergrond raken, maar ook omdat je bewuster je voeten neerzet. Je voeten zijn erg gevoelig voor aanraking, hierdoor zal je vrijwel automatisch bewuster worden van de omgeving (of in elk geval de ondergrond) als je op blote voeten loopt. Je voelt takjes, steentjes, misschien water, maar ook of het warm of koud is en hard of zacht. Je aandacht wordt vrijwel vanzelf naar je voeten en daar waar je op loopt getrokken. Hierdoor ga je uit je hoofd en in je lijf, je bent in het hier en nu. Het is dan ook een hele goede mindfulness oefening! Daarnaast helpt op blote voeten lopen om je te verbinden met de natuur, de aarde. Je kan beter voelen dat jij onderdeel van de natuur bent, door haar met je blote huid aan te raken.

Aarden

Tenslotte helpt op blote voeten lopen je om te aarden. Ja, net als een huis of een elektriciteit kabel! Het hele technische verhaal over aarden laat ik even achterwege, maar als je daar meer over wilt weten kijk dan zeker de documentaire die ik onderaan tip. De samenvatting is dat we in ons lichaam spanning opbouwen. Om een gezonde elektrische spanningsbalans te houden in je lijf, is het belangrijk dat te veel aan spanning kan afvloeien. Dat kan door met je huid contact te maken met de aarde. Uit onderzoeken blijkt dat dit vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo heeft aarden een ontstekingsremmende werking, helpt het om spieren te ontspannen, verlaagt het stress en het stresshormoon cortisol, verbeterd het de bloeddruk en helpt om je biologische ritme in balans te brengen. Deze voordelen kan je al ondervinden door simpelweg regelmatig met je blote voeten op de aarde te gaan staan (of met een ander lichaamsdeel contact met de aarde te maken).

Aanpakken

De simpelste manier: trek zo vaak als je kan je schoenen en sokken uit! Maak het een gewoonte om regelmatig niks aan je voeten te hebben. Zowel binnen als buiten, als je zit of als je juist meer in beweging bent en zowel in de natuur als ook in verstedelijkte omgeving.

Wil je ook de voordelen van aarden? Maak dan met je blote huid contact met een natuurlijke ondergrond. Want asfalt, beton en rubber geleiden geen of niet goed de elektrische lading.

 

Wil je ook echt (stukjes) op blote voeten gaan lopen? Ik zeg doen! Maar bouw dat dan rustig op, dus steeds een stukje langer. Dit omdat er een grote kans is dat de spieren in je voeten wat lui zijn geworden, door het dragen van schoenen. Je spieren zullen er aan moeten wennen om het zonder de steun van een schoen te moeten doen. Niks mis mee, maar wel zo lief om dat rustig aan te pakken. Luister gewoon goed naar je lichaam. Neem als je gaat wandelen iets mee om je voeten schoon te maken, trek op een stuk waar de ondergrond je prettig lijkt je schoenen en sokken uit en loop zover als je het prettig vindt. Daarna voeten even afvegen en schoenen weer aan. Voel vooral even na hoe het was, of je iets in je lijf hebt opgemerkt.

In het begin zal het misschien wat onwennig voelen en misschien extra als je andere mensen tegen komt. Daarover kan ik alleen maar zeggen; juist door het toch te doen, gaat dat minder gek voelen. Zeker als je de positieve kanten van op blote voeten gaat opmerken 🙂

Wie gaat het uitproberen? Ik vind het super leuk als je me je ervaring laat weten, dat kan via mijn instagram. Veel plezier!

Wil je meer weten over aarden? Kijk dan de inspirerende (en gratis) documentaire Earthing op youtube.

Ela
elahuisman8@hotmail.com